• waka@njord.nl

Laatste nieuws

Opening ‘Distant Kinship’ Expositie

De expositie in Bergen focusten op het thema ‘Distant Kinship’. Tijdens deze opening hebben we zowel in Museum Kraneburgh als in een externe expositieruimte meerdere Waiata en een Haka’s uitgevoerd. Na deze performances hebben we met veel verschillende bezoekers gesproken over het project en de Maori. De ambassadrice van Nieuw Zeeland en organisatie van de opening waren erg enthousiast en positief over hoe de opening was verlopen.

Medemblik Performance

Wij waren ongelofelijk enthousiast om te horen dat we dit jaar weer werden uitgenodigd om te komen peddelen tijdens de Waterweken in Medemblik. Helaas konden we echter door weersomstandigheden niet peddelen in de Waka Tāhimana. Wel hebben we de Waka Tāhimana op de kant gelegd en hebben we veel mensen verteld over de Maori, de Waka, en het project. De Waka crew heeft naast het delen van kennis ook twee spectaculaire Haka performances gegeven.

NSRF Roei Wedstrijden

Tijdens dit evenement gaf de Waka Crew een optreden aan iedereen die de laatste roeiwedstrijd van het seizoen bijwoonde. Niet alleen gaf de crew een optreden in Waka Tāhimana, maar we gaven ook een Haka-demonstratie met onze mede-Njord-leden. Tijdens deze Haka-demonstratie traden er minstens 40 mensen op, waardoor we een spectaculaire en krachtige Haka konden samenstellen!

Maori Weekend

Het Maori Weekend vond begin mei plaats in Museum Volkenkunde. Tijdens dit weekend verwelkomden we een groep mensen uit Ngāti Rānana en Kōhanga in de fantastische stad Leiden. We hebben niet alleen ongelofelijk veel van elkaar geleerd, maar het was ook een heerlijk weekend om te socialiseren en nieuwe vrienden te maken. Naast verschillende Maori-workshops en -voorstellingen konden we ook een deel van onze Njord-cultuur verspreiden. Al met al was het een fantastisch weekend en zijn de banden tussen Ngāti Rānana, Kōhanga en de Waka Crew versterkt.

De Nationale Reistest Performance

Het Waka gezelschap was gevraagd om een Haka Performance te geven bij het programma “de nationale reistest” van BNN Vara! Tijdens deze quiz ging een van de vragen over Nieuw Zeeland en de Maori. Het was een fantastisch evenement om bij te wonen en zeker een goede manier om wat kennis te verspreiden over de Maori cultuur.

Internationale School Den Haag

Het Waka Gezelschap werd uitgenodigd om een Haka performance en workshop te geven op de ‘International Day’ van de American School in Den Haag. Tijdens deze performance en workshop was er een groot aantal mensen aanwezig waardoor we een spetterende performance en workshop konden geven. De kinderen, hun ouders en de leraren waren erg enthousiast over het Waka Gezelschap en het was een zeer geslaagde dag.

Workshop Labyrint

Tijdens dit evenement gaf de Waka crew een workshop aan een grote groep internationale studenten die psychologie studeren in Leiden. Deze studenten waren ongelooflijk gepassioneerd en wilden graag meer leren over de Maori cultuur en tradities. Aan het einde van de workshop voerden ze een felle en krachtige Haka uit met de Waka crew.

Waitangi Day

Tijdens de viering van Waitangi Day konden we een grote groep verwelkomen bij K.S.R.V. “Njord” om deze belangrijke dag te vieren. We verwelkomende niet alleen Waka leden, maar ook vele externe partijen zoals de Nieuw Zeelandse ambassade. Het was prachtig om te zien hoeveel mensen op deze avond aanwezig waren en hoe de banden gedurende de nacht werden versterkt. Het was een prachtige avond en absoluut een groot succes.

Riksja Travels Workshop

Met een kleine groep van de Waka Crew gingen we naar een reisevenement waar verschillende workshops en uitvoeringen werden gegeven om de bezoekers meer over verschillende landen te leren. We werden gevraagd om een ​​Haka workshop te geven om de bezoekers meer te leren over Nieuw-Zeeland en de Maori cultuur. Het was vooral leuk om te zien hoeveel mensen dit evenement hebben bijgewoond en hoe geïnteresseerd ze waren om meer te leren over verschillende culturen.

St. Josephschool Workshop

De St. Josephschool is een basisschool in Leiden waar we werden uitgenodigd om de kinderen meer over de Māori cultuur te leren. We vertelden ze een beetje over de achtergrond van de ‘Ka Mate’ en gingen toen door met het leren van deze Haka. De groep waarmee we werkten was tussen de 9 en 12 jaar oud. Het was heerlijk om te zien hoeveel ze al wisten voordat we begonnen en hoe ongelooflijk enthousiast ze waren over het uitvoeren van een Haka.