• waka@njord.nl

Frankfurt Festival 2012

Na de grote reis vanuit Nieuw-Zeeland, de oversteek van de Waka Taua naar London voor de Queen’s Diamond Jubilee en diverse tochtjes door de Leidse grachten, was het nu aan Frankfurt om de Waka Tete te mogen ontvangen. In het weekend van 24-26 augustus 2012, vond hier het grootste culturele festival van Europa plaats; het “Museumsuferfest” (www.museumsuferfest.de). Muziek, kunst en sport vanuit de gehele wereld stonden hier centraal. Dit jaar is Nieuw-Zeeland verkozen tot ere-gast van het festival. Naast een Kapa Haka-groep, artiesten en musici, was het ook aan de Waka om het land te vertegenwoordigen en de Maori-cultuur te verspreiden. Op vrijdag avond werd het festival officieel vanaf het water door 12 mannen en vrouwen van het Waka Gezelschap geopend. Onder leiding van de Duitse Minister van Cultuur is er vanuit de Waka het startschot gegeven voor een weekend met uitvoeringen, workshops en tentoonstellingen zodat men nader kennis kon maken met andere culturen. Ook heeft het Waka Gezelschap gedurende de week verschillende demonstraties en rondvaarten gegeven.

Dag 1 – It’s getting hot in here!

Het is maandag morgen, 11 uur. Sommigen wrijven de slaap nog even uit de ogen met een dubbele koffie in de hand en de laatste inkopen worden gedaan. Bagage check, tickets check, klaar om naar Frankfurt te gaan! Na een korte stop in Amsterdam, gaat de reis verder per ICE naar Duitsland. Je merkt gelijk dat je in het buitenland bent zodra je de grens passeert. De stations zien er wat verwaarloosd uit, grote fabrieken razen voorbij en de mensen zien er toch ineens echt heel erg Duits uit (je weet wel, vlassig haar met korte broeken en hoge witte sokken in sandalen).

Hoewel het rijden in Duitsland geen limiet kent, komen we toch met vertraging aan bij ons eindstation. Onze hosts voor deze week, Oliver en Mathew, verwelkomen ons in een druk, warm en benauwd Frankfurt. Met de taxi rijden we naar het hotel; pal aan het water en van alle gemakken voorzien. Snel alle spullen gedropt, want er is werk aan de winkel! De waka was op transport gezet en naar het ‘clubhuis’ van de Drakenbotenvereniging gebracht. Na een uurtje klussen konden we de rivier, de Main, gaan verkennen. Een rustige rivier zonder al teveel stroming, maar door de boot-camp van onze kaihautu Jillian kwam er weinig van het sight-see’en terecht. Moe, maar voldaan van het peddelen in de waka was het tijd voor eten. Na een snelle hap bij de plaatselijke pizzaria, was het tijd voor de welverdiende slaap.

Dag 2 – Waka auf dem Main…

Niets is zo goed voor het mannelijke ochtendhumeur als een all-you-can-eat breakfast… En laten ze dat nou net in het hotel hebben! Borden met scrambled eggs, bacon en broodjes werden verorberd. Achteraf bleken de Gezelschapsleden dit ook echt nodig te hebben, want er stond een zwaar programma op ons te wachten. De organisatie had voor de Hollandse groep gepast vervoer geregeld, namelijk fietsen. Met mandje voorop en al vertrokken we richting het botenhuis.

Het idee van deze trip is het openen van het grootste culturele festival van Europa. Komende vrijdag avond zal vanuit de waka het startschot gegeven worden voor een weekend vol uitvoeringen, work-shops, exposities, maar ook eten en drinken uit alle hoeken van de wereld. Nieuw-Zeeland is dit jaar verkozen tot ‘ere gast’ en zal centraal staan tijdens het festival. Naast een kapa haka groep en andere artiesten, zal de waka met crew dit land vertegenwoordigen. De ambassadeur van Nieuw-Zeeland, de burgermeester en de minister van Cultuur zullen bij ons aan boord komen, om zo vanaf het water het woord te richten op de duizenden mensen die verwacht worden. Na de speeches zal de crew een korte show weggeven om vervolgens de festiviteiten te laten beginnen.

Deze week zal er hard getraind worden, want de druk is hoog. Men verwacht het beste van het beste, scherpe bewegingen, angst aanjagende gezichten en gebrul en the whole world is watching! Dus dat wordt geoefend. Je merkt dat men in Frankfurt niet veel gewend is, want menig wandelaar kijkt raar op wanneer de boot met gebrul voorbij komt. Ondanks de druk, kan de sfeer niet beter. De heren zijn net een stel kleuters af en toe, maar de verschillende lichtingen waka-crew mengen goed en naast de armspieren worden ook de lachspieren goed getraind deze week! Slechte grappen over de Frankfurter Bratwursten zijn niet aan te slepen en ook de Kiwi’s moeten geloven aan de Arnold Schwarzenegger imitaties.

Dag 3 – Discover!

Dag drie alweer… Time flies when you are having fun! De spieren zijn door de verschillende ‘masseurs’ onder ons weer klaar gemaakt voor een peddel-dagje en zo vertrokken we weer met ons fietsje naar de waka. Door het warme en benauwde weer zou het bij een enkele water-practice blijven. De verschillende salutes en haka’s werden geoefend onder leiding van onze Jillian, die steeds vertrouwder wordt met het Kaitautu zijn.

Het festival verwelkomt verschillende culturen dit weekend, met, zoals eerder aangegeven is, Nieuw Zeeland als ster van de show. Het terrein wordt nu al opgebouwd, en met de dag wordt het groter. Het grootste deel is bestemd voor Nieuw-Zeeland. Er komen standjes met houtsnijders, souvenirs, meat pies, kapa haka uitvoeringen en er zal een heuze Marae opgebouwd worden (Maori gemeenschapshuis). Op het stuk rivier voor dit deel van het terrein zullen wij vrijdag de opening verzorgen en zaterdag workshops geven aan bezoekers en rondvaarten verzorgen.

Om alles zo goed en strak mogelijk te krijgen oefenen we met camera beeld. Dankzij onze media-man Hamann kan er een camera mee aan boord om te kijken of alles goed gaat. Robert en Namake (Maori delegatie) peddelen elke keer mee en iedere keer is hun verbazing weer groter als ze zien wat wij als ‘white giants’ in de waka presteren. Toch worden we na de practice steeds weer even scherp gehouden met wat taal- en uitspraaklessen en kleine tips en tricks voor het peddelen.

Voor ontspanning is er natuurlijk ook tijd! Frankfurt is een vrij grote stad waar de rivier de Main dwars doorheen loopt. Langs de kade zijn er parken waar je heerlijk kan vertoeven. Oude fachbau huizen wisselen af met hypermoderne supermalls. Aan winkels is er dan ook geen gebrek! De eerste souvenirs zijn al gekocht en ook de plaatstelijke delicatessen zijn geproefd. Naast de brezels en bratwursten was het ‘s avonds tijd voor andere streekgerechten. De organisatie had tafels gereserveerd bij een typische Duitse pub. Samen met de kapa haka groep en de Cook-Islanders konden we genieten van Apfelwein in kruiken en van Fleiss mit Sauerkraut! Wij kaaskoppen zijn wel wat gewend, daarom was het ook des te leuker om Nieuw-Zeelands kennis te zien maken met het Europese eten. Grote borden met schnittzels en halve varkens verdwenen in Maori magen, maar naar de schalen met zuurkool werd toch wat wantrouwend gekeken! Door een mooi verlicht Frankfurt tuften we al slingerend door het verkeer weer terug naar ons hotel. Tijd om alle indrukken en ervaringen op ons in te laten werken!

Annerie van Dalsen