• waka@njord.nl

Medemblik 2019

Het was een stormachtige zaterdagochtend toen we aankwamen in Medemblik voor de West Friese Waterweken. De haven was al aan het bruisen met ervaren zeemannen, KNRM vrijwilligers, piraten, en kleine kindertjes die pap en mam vergezellen bij het opzetten van de kraampjes. Tāhimana had een plekje gekregen tegenover de KNRM boot, waar wij veel mensen hebben verteld over de Maori, de waka (die vaak aangezien werd voor een drakenboot), en het project. De wind waaide zo hard dat zelfs de stalen hekken omgeblazen werden, dus een demonstratie op het water zat er – tot ieders grote spijt – niet in. Maar iets voor eenen maakte de waka crew zich klaar voor hun haka performance… ‘s Ochtends waren de laatste puntjes op de ‘i’ gezet aan de reeks bestaande uit de spinning haka, Kamate, en Tangaroa. Vol levenskracht liepen ze naar het ponton, door de menigte heen die snel een weg vrijmaakte en, aangestoken met nieuwsgierigheid, achteraan aansloten om te gaan kijken. Het was doodstil tussen de toeschouwers toen de haka werd ingezet en de stemmen van de crew heel Medemblik doordrongen. Het regenwater dat op de planken lag vloog omhoog door het stampen en de golven en wind creëerden een krachtig beeld.

Nog meer mensen kwamen later langs de waka, om er meer over te horen maar ook vooral om te vragen of we nog het water op gingen. Helaas moesten we ze teleurstellen, veiligheid voorop…

Later die middag werd er nog een reddingsdemonstratie gegeven door een helikopter van de kustwacht, en gaf de crew nog een haka performance op het ponton.

Toen de middag afgelopen was en de waka weer veilig vastgebonden zat op de trailer, mochten we nog een rondje meevaren over het IJselmeer met de KNRM boot. De wind sloeg de golven over de boeg heen, en menig man kwam doorweekt (maar lachend) weer terug aan wal. Na nog een lekkere maaltijd met de organisatie en de andere vrijwilligers te hebben gedeeld, was het alweer tijd om terug naar Leiden te rijden. Al met al een geslaagde dag!

~ Pauline Lange