Nieuw-Zeeland Reis 2020
2020 markeerde het jaar van de grootste Waitangi viering tot nu toe voor de Leidse waka crew – en misschien zelfs wel voor iedereen. Duizend man verbleven in Tent City de laatste dagen, komend vanuit heel Nieuw-Zeeland (en natuurlijk Native Americans uit Grand Rond die er ieder jaar bij zijn). Allemaal voor de 180 jarige herdenking van het verdrag van Waitangi, én de 80ste verjaardag van de grootste traditionele nog varende waka: Ngatokimatewhaurua. Maar hier was op 31 januari, de dag dat de Dutchies aankwamen in Paihia en Tent City, nog weinig van te zien. De whare kai waar de maaltijden gehouden zouden worden, de marae waar de gasten ontvangen zouden worden, en natuurlijk onze eigen tenten moesten nog opgezet, versierd, en ingericht worden. Iedereen in het kamp droeg een steentje (of een tafel) bij, zodat de dag erna de andere iwi (stammen) verwelkomd konden worden omringd door gewoven palmen en het eten aan tafels van genoten kon worden.
En al snel stroomde tent city vol. Het duurde niet lang of er was genoeg mankracht om Ngatokimatewhaurua te water te laten en naar de ankerplaats te peddelen. De week vulde zich met het drillen van haka en waiata, maar ook met een bezoek van de Nieuw-Zeelandse prime minister aan Tent City en een kawe mate, om de overledenen van het afgelopen jaar te herdenken. Hier stonden we uiteraard ook allen even stil bij wijlen Hector Busby, de maker van onze twee waka in Leiden.
Op de ochtend van Waitangi zelf, donderdag 6 februari, was het hele kamp van duizend man in rep en roer. Bijna een dozijn waka moesten vanaf Haruru Falls naar Waitangi beach peddelen, waar in totaal 17 boten zouden landen. De kant stond vol met toeschouwers, en het er waren zo veel peddelaars dat we het strand zelf niet op konden door ruimtegebrek. Meerdere haka performances, en meerdere karakia (gebeden) werden opgezegd, om stil te staan bij het verdrag van waitangi. Daarna peddelden we door naar een eiland in de Bay of Islands, om daar de voorvaderen te herdenken en te eren. Hoewel de momenten op het strand gaaf waren, was het niets in vergelijking met het gevoel van ontzag en verwondering dat die plek bij ons teweeg bracht. De Tangaroa haka, die de Leidse crew al honderden keren heeft gedaan, had voor menig van ons nog nooit zo krachtig gevoeld.
Uiteraard werd de dag afgesloten met een hākari in Tent City, een heerlijke maaltijd en een avond van gezelligheid, dank, en gelach. Toen na Waitangi alle waka, tenten, palmen, en pannen weer opgeruimd en veiliggesteld waren, was het tijd voor ons om afscheid te nemen en onze weg door Nieuw-Zeeland te vervolgen. Een prachtig jaar, met geweldig (hoewel soms toch wel érg warm) weer, oude en nieuwe vriendschappen, en onvergetelijke herinneringen.
Fabian d’Angremont en Pauline Lange