• waka@njord.nl

Oorsprong van het Waka Gezelschap

Kia ora waarde lezer,

In 2010 was de tentoonstelling “Te Mana Maori” in Museum Volkenkunde te Leiden. De toenmalige directeur, Steven Engelsman, was verheugd dat hij in zijn museum deze tentoonstelling mocht tonen, maar tegelijkertijd wilde hij graag een permanent onderdeel voor de collectie van Museum Volkenkunde. Hierop zijn er gesprekken gestart om een Waka naar Leiden te krijgen. Onderdeel van de afspraken, die gemaakt waren om de Waka’s in Leiden te mogen hebben, was dat er een permanente crew moest zijn voor de Waka’s. Een crew die besef diende te hebben van de tradities van de Maori en die kennis hadden van de verschillende cultuurelementen zoals Haka’s, Waiata’s en het peddelen in de Waka’s. Een crew die de culturele integriteit van de Waka’s zou beschermen.

Hierop werd de Koninklijke Studenten Roeivereeniging ‘’Njord’’ benaderd om deze crew te leveren. Het toenmalige bestuur van Njord wilde graag meedoen aan dit unieke project. Er werd een groep Njordleden opgetrommeld die zich allemaal wilden inzetten voor dit project. Ondertussen werden er twee Waka’s gemaakt in Nieuw-Zeeland: de eerste vervaardigd uit een zeldzame Kauri Tree, de ander van fiberglas. Een groep Maori is hierna speciaal naar Leiden gekomen om les te geven aan de Njordleden over alle aspecten van de Maori cultuur, de Waka en Haka’s. Heden ten dagen bloeit het project nog steeds en zetten we ons vol in voor de Maori cultuur binnen Europa.

De documentaire ‘Te Hono ki Aotearoa’ is gemaakt tijdens de start van het project, kijk deze voor een nog uitgebreider verhaal.

 

Dank aan: Regisseur Jan Bieringa, Editors Lala Rolls en Owen Ferrier-Kerr. 

Het Waka Gezelschap

Naar aanleiding van de start van dit project is er binnen de Koninklijke Studenten Roeivereeniging “Njord” het Waka Gezelschap opgericht. In de afgelopen jaren is dit een erg voltallig en hecht Gezelschap geworden dat bijna zestig leden (zowel heren als dames) telt. Wekelijks komen we bijeen om onze kennis over de Maori cultuur bij te spijkeren, er wordt onder andere geoefend met het doen van Haka’s, het zingen van Waiata’s en het peddelen in de Waka’s.

Om de band met de Maori goed te kunnen onderhouden en de kennis bij de nieuwe lichtingen up-to-date te houden vindt er jaarlijks een uitwisseling plaats. We beseffen dat de mogelijkheid tot het beschermen en bepeddelen van de twee Waka’s te Leiden uniek is en een grote eer. Om deze reden doen we onze uiterste best om de Maori Cultuur te verspreiden door heel Europa (reizen waaronder naar London, Frankfurt en Ieper). Naast het verspreiden van de Maori cultuur zijn we allen afkomstig van dezelfde Roeivereeniging, we zijn dus ook gewoon een groep vrienden die het samen graag gezellig hebben.

Een fragment van de overdracht in Leiden, 18 oktober 2010.